En ny sag om ødselhed med skattekroner i forvaltningen rammer nu Vejle Kommune.

En ny sag om ødselhed med skattekroner i forvaltningen rammer nu Vejle Kommune.
En ny sag om ødselhed med skattekroner i forvaltningen rammer nu Vejle Kommune.

Drak Barolo vin, 3. cru Bordeaux og Magnum Riesling


I september afdækkede Magtindsigt, at kommunens børne- og ungeforvaltning købte gåture for 180.000 kr. Direktøren måtte erkende, at en stor del af beløbet var spildt og gav den ansvarlige chef en irettesættelse. 

Nu kan Magtindsigt på ny afdække, at pengene sidder løst i samme forvaltning. Det sker, netop som den står over for enorme besparelser, som vil ramme børn og unge. Blandt andet skal der spares lønkroner, hvilket vil medføre fyringer af lærere. 

Aktindsigt i kommunens brug af eksterne hoteller viser, at særligt den økonomisk pressede børne- og ungeforvaltning er storkunde ved det firestjernede Munkebjerg Hotel. Det er et af områdets dyreste hoteller og på sin hjemmeside skriver hotellet, at det har “femstjernede konferencefaciliteter og naturskønne omgivelser, der også sagtens kunne kaste fem stjerner af sig”. 

Samtidig er der talrige eksempler på arrangementer med dyre vine og store mængder af alkohol, som ligger langt over det leje, som flere eksperter har påpeget bør være kutyme, når det drejer sig om ansvarlig omgang med skatteborgernes penge.  

Bent Greve, professor ved RUC, har over for Ekstra Bladet påpeget, at alkohol ikke er en nødvendig udgift for offentligt ansatte, når de mødes. 

Ekspert om drukseminar: Kritisabelt
Læs mere her

- Selvfølgelig kan man drikke et glas vin og snakke sammen, men der er et hensyn til de offentlige finanser. 


Og Per Nikolaj Bukh, professor i offentlig ledelse og økonomistyring ved Aalborg Universitet, har til TV2 Øst udtalt: 

- Man kan få en øl eller et glas vin - og hvis det er særligt festligt - et glas cognac til kaffen. Men dyre vine og spiritus er simpelthen ikke passende. I det hele taget bør man afstå fra at afholde møder på hoteller, når der er mødelokaler til rådighed i kommunen - det er trods alt skatteborgernes penge, man bruger. 

Festede og drak for millionbeløb - betalt af skatteborgerne
Ledere og medarbejdere i Center for Dagtilbud og skole i Næstved Kommune har festet og drukket for millionbeløb. Regningen blev betalt af borgerne.

 

Det har særligt børne- og ungeforvaltningen angiveligt ikke taget så tungt. 

Barolo vin, 3. cru Bordeaux og Magnum Riesling

I oktober 2022 var syv ledere fra Tværfagligt Center for Børn og Unge således på Munkebjerg. 

Her blev det blandt andet til to flasker af den prestigefyldte vin Barolo til 690,- flasken. Husets vin kostede til sammenligning 325,- flasken. Altså over dobbelt så dyr vin som husets vin. 

To flasker af den prestigefyldte vin Barolo til 690,-. Husets vin kostede til sammenligning 325,- flasken.

Allerede ugen efter havde Munkebjerg Hotel besøg af lederne fra botilbuddet De 2 Gårde. Igen halvandet døgn lederkonference. 

Her fik ledergruppen følgende udover ti fadøl, en Mojito og et par glas hvidvin også serveret to flasker Chåteau Lagrange 2004, som er en 3. cru Bordeaux til 900,- flasken, eller knap tre gange så meget som husets vin. De delte også en magnumflaske tysk Riesling vin til 1.100,-.  

To flasker Chåteau Lagrange 2004, som er en 3. cru Bordeaux til 900,- flasken, eller knap tre gange så meget som husets vin. De delte også en magnumflaske tysk Riesling vin til 1.100,-.

I alt drak de syv ledere øl og vin for over 4.000,- den mandag aften eller helt præcist 613,- pr. person. 
De overnattede alle syv på hotellet på værelser til 1.415,- pr værelse, eller 40 % over den takst staten tillod statsansatte i 2022 hvor hoteldispositionsbeløb i Danmark lød på 1000,- 

Samlet lød regningen på knap 32.000,- for 1 ½ døgn lederkonference eller 4.545 pr person. 

I juni møde havde Børne Unge Center 19 personer til aftenmøde på Munkebjerg og her indtog gruppen 6 flasker rød Bourgogne til Bourgogne til 690,- flasken. Igen over dobbelt op i forhold til husets vin. 

Direktør for Børn og Unge i Vejle Kommune Claus Svold om personalets indkøb af dyre vine:
Det er en fejlvurdering af rang.

Daginstitution Galaksen var i september 2023 vært på Munkebjerg for en ledergruppe, hvor de om aften hyggede sig et par flasker Chåteau Canadel Rosé, som er dyr Bandol rosé vin og kostede 660,- flasken. De fik også en flaske Bourgogne til 690,- flasken. Igen over dobbelt op i forhold til husets vin. 

Vejle Kommunes borgmester, Jens Ejner Christensen (V):
Ingen kommentar

 


Vejle Kommunes borgmester, Jens Ejner Christensen (V), er øverst ansvarlig for de besparelser, som foreningen af skoleledere og flere andre har kaldt “langt over grænsen”.  

Magtindsigt ville gerne høre Venstre-mandens holdning til, hvilket signal han mener, det sender til borgerne, at hans ansatte drikker store mængder alkohol og dyre vine, men han ønsker ikke at kommentere sagen.