Kammeradvokaten: En titel, ikke en offentlig myndighed

Kammeradvokaten: En titel, ikke en offentlig myndighed
Kammeradvokaten: En titel, ikke en offentlig myndighed

Mange tror, at Kammeradvokaten er en offentlig myndighed, ligesom Rigsadvokaten. Men i virkeligheden er Kammeradvokaten en titel, der bruges af det private advokatfirma Poul Schmith. Denne artikel dykker ned i, hvordan denne titel bruges, og hvorfor det er vigtigt at skelne mellem Poul Schmith og Kammeradvokaten.

Hvad er Kammeradvokaten?

Poul Schmith/Kammeradvokaten I/S er et privat advokatfirma. ”Kammeradvokaten” er en titel, der bruges, når firmaet arbejder for staten. Som Poul Schmith/Kammeradvokaten selv skriver på deres webside:

"En titel, vi bruger i de sager, der hører under Kammeradvokataftalen, og hvor firmaets rolle er at rådgive staten og de statslige selskaber. I forhold til firmaets private erhvervskunder og offentlige kunder, der ikke er omfattet af Kammeradvokataftalen, anvendes navnet Poul Schmith."

Titlens magt

Der er ingen tvivl om, at advokatfirmaet gerne bruger denne titel så ofte, de kan komme afsted med det. Faktisk er titlen indarbejdet i firmaets logo, således at den ”tilfældigvis” følger med, når der kommunikeres via mails og breve.

Eksempel på e-mail signatur fra Poul Schmith, hvor advokaten ikke repræsentere staten.

Kritik fra Moderniseringsstyrelsen

Tilbage i 2019 fik Poul Schmith kritik fra Moderniseringsstyrelsen. Styrelsen mente, at det var "i strid med ånden i aftalen", at Poul Schmith brugte sin titel som Kammeradvokat, når selskabet rådgav ikke-statslige klienter. Dette har de siden strammet op på, i hvert fald til en vis grad.

Advokatfirma retter ind efter kritik for “misbrug” af særtitlen som kammeradvokat
Advokatfirmaet Poul Schmiths brug af titlen som kammeradvokat har været under beskydning for både at være “konkurrenceforvridende” og “i strid med ånden i kammeradvokataftalen”. Efter kritikken har advokatselskabet skruet ned for brugen af sin titel over for ikke-statslige kunder. Men det er fortsat…
Kritik Fra Moderniseringsstyrelsen

Almene misforståelser

Misforståelser opstår dog stadig, uanset om det skyldes Poul Schmiths egen praksis eller den almene opfattelse. Et eksempel er en artikel fra TV2 ØST fra 1. september, hvor titlen "Kammeradvokaten" nævnes 11 gange, Et eksempel er en artikel fra TV2 ØST fra 1. september, hvor titlen "Kammeradvokaten" nævnes 11 gange,

Faxe Kommune: Undskyld, undskyld, undskyld
Undskyldningerne fra Faxe Kommune står i kø efter afsløring af fejl i sagsbehandlingen i en sag om en 11-årig pige. Kammeradvokaten kritiserer kommunen.
Et eksempel er en artikel fra TV2 ØST fra 1. september, hvor titlen "Kammeradvokaten" nævnes 11 gange, Et eksempel er en artikel fra TV2 ØST fra 1. september, hvor titlen "Kammeradvokaten" nævnes 11 gange,

Hvorfor er det vigtigt?

Det er vigtigt at skelne mellem Poul Schmith og Kammeradvokaten, fordi en undersøgelse udført af Kammeradvokaten altid vil fremstå mere autoritær end f.eks. en undersøgelse fra ærkerivalen, advokatfirmaet Bech-Bruun.

Konklusion

Kammeradvokaten er en magtfuld titel, men det er vigtigt at huske, at det er en titel - og ikke en offentlig myndighed. Ved at forstå dette, kan man bedre vurdere de undersøgelser og rådgivninger, der kommer fra Poul Schmith, når de opererer under denne titel.